Project 2018: Maleiki en Grakovichy

De groep van 15 meisjes en 10 jongens in de leeftijd tussen 7 en 10 jaar zitten op de scholen in de dorpen Maleiki (Малейки) en Grakovichy (Храковичи). Deze dorpen liggen ongeveer 10 km buiten het Radio-Ecologisch Reservaat Polesski. Dit natuurrerservaat is de voormalige ‘verboden 30km zone’ rondom de kerncentrale van Tsjernobyl. Bewoners uit dit gebied zijn in 1986 verplicht vertrokken naar andere plekken in Wit-Rusland.

Het stralingsniveau in dit gebied was zo hoog dat menselijk leven (bijna) onmogelijk was. Dit gebied is door de natuur overgenomen. Huizen zijn daardoor onbewoonbaar en de infrastructuur is zo slecht dat er zonder grote investeringen geen normaal leven mogelijk is. Hoewel het stralingsniveau is afgenomen, is het maar zeer de vraag of in dit gebied ooit weer mensen permanent gaan wonen.

Net buiten deze regio wonen mensen in de dorpen. Grote steden zoals Mozyr en Gomel liggen 70 km verwijderd. Net zoals in vele andere plattelandsgebieden in Wit-Rusland is hier de sociaal-economische situatie slecht. Hoge werkeloosheid, uitzichtloosheid en sociale armoede kenmerkt dit gebied.

8 Weken lang zijn de kinderen in de watten gelegd bij het gastgezin ondersteund door een programma wat hun weerstand aanzienlijk heeft verbeterd. Aangesterkt en met een hele ervaring rijker keerden zij weer terug naar hun eigen leefomgeving. Het verblijf heeft hun gezondheid goed gedaan.

Verslag per week

Week 1

Zaterdag 3 maart, presentatie op de scholen: de kinderen krijgen te lezen ‘bij wie’ ze voor 8 weken te gast zullen zijn. Spannend voor hen en hun ouders. Het is winter in Maleiki; sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. De bus met de groep inclusief tolk Elena vertrekt op zondagavond 23:00 voor een reis van 7-8 uur naar het vliegveld van Minsk. Voor de eerste keer vliegen voor de kinderen! Op tijd komen ze aan op Nederlandse bodem. Na een middagje ‘binnenspeeltuin’ is om 17:45 in Alphen aan den Rijn de kennismaking met het gastgezin.

Gelijk op dinsdag de eerste dag naar school ‘De Hobbitburcht‘ in Alphen aan den Rijn, alwaar de groep een ‘eigen’ lokaal heeft. De directeur heette hen van harte welkom. Halverwege de week: de kledingbeurs. Ontzettend veel kleding was er ingezameld. Daardoor was er keuze genoeg voor de gastkinderen.

Aan het einde van de 1e week staken de kinderen Janny de Bruijn een hart onder de riem: wordt Alphense Held 2018. Het lukte bijna, maar voor ons allemaal is Janny onze held! In het weekend stond geen activiteit gepland. Wel maakten enkele kinderen gebruik om mee te doen met de basketbaltraining gegeven door Luc Grifioen,  zelf ook gastouder, van BV Alphia Tigers.

De eerste week is voorbij gevlogen. De kinderen raken al aardig gewend aan het reilen en zeilen in het gastgezin. Ook gaan ze elkaar al beter leren kennen is de klas, De juf en tolk hebben samen een middagje ‘Rotterdam’ gedaan. De komende week gaat in het teken staan van tandartsbezoeken en start van vele activiteiten. Kortom; de kop is eraf!

Week 2

Na een eerste weekend in het gastgezin, begon de tweede week gelijk goed; de eerste keer van 6x zwemmen in zwembad ‘De Kuil‘. De meeste kinderen vinden dit het hoogtepunt van de 8 weken in Nederland. Het ene kind is al geheel ‘watervrij’, het andere kind kijkt nog de kat uit de boom.
Op dezelfde dag direct een andere sportactiviteit; voetballen bij de Alphense Boys. Onder echt Hollands weer voetbalden de kinderen op echte voetbalschoenen en met scheenbeschermers.

De helft van de groep heeft bij Parkexpressie een middagje geknutseld aan een mooie kleitegel. Volgende week gaat de andere helft van de groep aan de slag.

De excursie naar het ‘Zaapark’ (dierentuin) is een hoogtepunt. Alleen al met met de bus naar Blijdorpen en geen ‘skola’. Dan ook nog een  ‘lev’, ‘giraf’, ‘makake’ en ‘tieger’ in het echt zien,  om uiteindelijk in de speeltuin te spelen…..super!

Ondertussen zijn de tandartsbezoeken op gang gekomen.  Het ene kind heeft een goed onderhouden gebit, maar er zijn ook kinderen die de komende weken nog geregeld op de  stoel te vinden zullen zijn…

In het weekend was op zaterdag een spellenochend bij Scouting ‘De Uithoek’. Onder Russische omstandigheden – het was de koudste 17 maart sinds 1905 – werden er vele oerhollandse spelletjes gedaan.

Week 3

Het gaat al bijna wennen; school- sport, spel, tandarts etc.. Naast het zwemmen deze week ook knutselen bij Parkexpressie voor de andere helft van de groep.

Een nieuwe ervaring voor de kinderen was een diner in een ‘echt restaurant’ aangeboden door de Rotary Alphen aan den Rijn. Patatjes, kipnuggets, vissticks, salade, ijs, drinken etc. het smaakte prima.

Ook hooggeplaatst bezoek deze week. De Wit-Russische ambassadeur en de consul kwamen in de klas. De juf had druk met de groep geoefend en het bezoek werd dan ook getrakteerd op een heus Wit-Russisch kinderprogramma. Aan de reacties van de ambassadeur te merken viel dit in goede aarde.

De GGD deed een oogmeting bij de kinderen. Uit de meting bleek dat er 8 Kinderen in aanmerking komen voor een bril. Deze wordt later aangemeten.

In het weekend stonden 2 facultatieve activiteiten op het programma. De kinderen konden meedoen met een basketbaltraining van de BV Alphia Tigers olv gastouder Luc Griffioen. Ook konden de kinderen naar de Melanchthon Business School.  Gastouder Xandra Rienks had een hele middag georganiseerd vol met bijzonder activiteiten. Wie kan in Maleiki en Grakovichy zeggen dat een slang is beetgepakt, een baardleguaan is geaaid en ook pizza’s heeft gebakken?

Week 4

De gastouders krijgen stukje bij beetje meer te horen van en over het gastkind. Tijdens de evaluatieavond werden de ervaringen uitgewisseld. Juf Natalja gaf haar mening over ‘hoe’ de kinderen het verblijf tot nu toe ervaren en uit welke sociaal economische omstandigheden de kinderen komen. Zo blijken enkele kinderen reeds eerder naar Italie, Spanje of Duitsland geweest te zijn. Toch vreemd om dat ‘achteraf’  te moeten vernemen, maar tijdens het organiseren van het project was dit niet gecommuniceerd naar het bestuur toe. Het maakt het verblijf in Nederland er niet minder om.

Er is veel gesport deze week. Op 1 dag 3x sporten…de kinderen deinsden er niet voor terug om de zwemmen, te gymmen en te voetballen.

Aan de gezondheid van de kinderen is ook veel aandacht geschonken. Naast de lopende tandartsbezoeken werd er gevolg gegeven aan de oogmeting door de GGD Midden Holland. Bij Specsavers kregen maar liefst 8 kinderen een (nieuwe) bril aangemeten!

Naast de reguliere schoolactiviteiten ook weer plek voor verschillende activiteiten. Xandra Rienks, docent aan de Melanchthon Business school heeft met de kinderen (paas-)bloemstukjes gemaakt.  Onder leiding van docenten van de Nieuwe Muziekschool heeft de groep een middagje muziek gemaakt.

De kinderen gaan ook elkaar beter leren kennen. In de klas ontstaan verbondjes en er vindt ondertussen levendige onderhandelingen plaats over ‘ wie-speelt-bij-wie’. Het project is bijna op de helft.

Week 5

In Wit-Rusland is het ook eindelijk lente aan het worden. De bulten sneeuw verdwijnen snel met de lente-temperaturen aldaar. Het volgende probleem dient zich aan: overstromingen.

Na een heerlijk lang paasweekeinde begon de vijfde week gelijk met een knaller: tennissen. Als iets is wat de kinderen nog nooit hebben gedaan, dan is het indoor tennissen! Of er talenten uit voortkomen zullen we pas over 4-6 jaar weten…

De excursie naar ‘Gif’ bij Freek in Naturalis Leiden was bijzonder. Waar zie je nu een cobra, schorpioen en vogelspin zo dichtbij? Dat de groep ook nog eens met de ‘poist’ (trein) ging, maakte deze ochtend extra bijzonder.

Week 6

Na een relatieve rustige week, staat deze week weer bol van de activiteiten. De tandartsbezoeken lopen ten einde, leuke sport- en spelactiviteiten staan nog te wachten en voorzichtig wordt er al gepraat over de de terugreis naar huis.

Burgemeester Liesbeth Spies bracht – met ambtsketen – een bezoek aan de klas. De burgemeester kreeg veel antwoorden op de vragen die zei stelde; ‘hoe bevalt Alphen aan den Rijn’? De burgemeester draagt het werk van de Stichting een warm hart toe.

De kinderen kregen een hele dag les op de Topmavo:  muziek, kunst, mens& natuur, wiskunde en gym. De kinderen vonden het prachtig om samen met Nederlandse middelbare schoolkinderen de speciale lessen te volgen. Wanneer krijg je in Wit-Rusland de kans om door een microscoop te kijken en wanneer doe je nu een Russische rekenbingo? Juf Natalja kreeg een rondleiding door de school. Dezelfde dag kreeg de groep een diner aangeboden door en in pannenkoekenrestaurant  ‘De Schaapskooi‘. Heerlijk ‘blini’ met soep vooraf en ijs toe…wat wil je nog meer?

De Lions Club Rhijnhart bood de groep een middag ‘Avifauna‘ aan. Na een rondleiding met onder andere de vogelshow, lonkte de speeltuin. Het had nog uren kunnen duren, maar de patatjes waren ook erg prettig en het park ging om 17:00 uur dicht.

Atelier Kleur je Dag heeft op een middag schilderles gegeven aan de kinderen. Niet alleen werden er kunstwerken gefabriceerd ‘op doek’ maar enkele kinderen hebben ook elkaar ‘beschilderd.

In het weekend ging de groep broodjes bakken bij bakkerij Zonneveld, aangeboden hoorde Soroptimisten.

Het was een hele drukke week vol met activiteiten. Nog maar 1,5 week te gaan…

Week 7

De laatste volle week… Veel sporten staan op het programma; zwemmen, tennissen, voetballen en gymen. De klas is de afgelopen 7 weken vol gehangen met kunstwerken. Bijzonder om te zien zijn de tekeningen in de klas die de kinderen maken. Het vrolijke zonnige Gollandia versus het door straling besmette Wit-Rusland springt er tussen uit.

Het voetballen bij de Alphense Boys werd afgesloten met een ware interland! De teams werden gemengd, dus in goede harmonie tussen beide landen zijn de voetballers uiteen gegaan. Het indoor tennissen bij Nieuwe Sloot was ook weer geweldig.

Bij de HEMA Aarhof konden de juf, tolk en het gastkind voor 62,50 euro aan kado’s kopen. Best moeilijk om voor iedereen wat uit te zoeken wat ook nog in de tas past naast al die andere spullen die mee moeten…

Met schitterend weer ging de groep naar de Jutterskeet van Ome Jan in Kijkduin. Naast ‘jutten’ natuurlijk veel plezier op het strand. In de middag ging de groep naar Madurodam. Fascinerend om vliegtuigen, treinen, boten, auto’s en al die gebouwen te zien. De dag eindigde met een bezoek aan de McDonalds. Naast de HappyMeal (met kado) werden de kinderen geschminkt. Het was een topdag!

In het weekend waren geen activiteiten gepland. Het laatste weekend voor het gastgezin om ‘iets’ met het kind, juf of tolk te doen.

Week 8

En dan is het zover: de laatste week is aangebroken. Tijd voor afscheid. Afscheid van het zwembad, gymen, de schoolkinderen…. Ondertussen zwoegen de gastgezinnen op de fotoalbums en wordt er met enige zorg gekeken naar de enorme hoeveelheid spullen die slechts in 1 tas gestopt moet worden die ook nog eens maximaal 20 kilo mag wegen.

Bij Knappe Kappers werden de haren van de juf, tolk en kinderen feestelijk geknipt voor de slotavond.

In de Max was het slotfeest, met muziek, dans, zang een heerlijk Italiaans buffet en ‘oneindig veel’ schepijs van Sebastiaan en een optreden van het Alphens Kozakkenkoor. Omdat voor de 10e keer een project is georganiseerd waren ook de ‘oprichters’  van het eerste uur aanwezig. Alle (oud-)gastouders, tolken en andere vrijwilligers kregen het lustrumboek overhandigd.

Een dag later was het echt afscheid nemen. Dit keer van de Nederlandse kinderen op de Hobbitburcht. Met een heus optreden van zowel de Wit-Russische als de Nederlandse kinderen werd dit project op school voor hen afgesloten.

En toen was het donderdag 26 april……De kinderen, juf en tolk wilde graag naar huis, maar afscheid nemen is soms zo moeilijk! Daar vertrok de bus uit Alphen. Komt er ooit weer een weerzien tussen gast en gastgezin?

Foto-impressie Project 2018

Verslagen en video’s

Menu