[us_page_title description=”1″ font_size=”1.8rem” inline=”1″]
 • null

  Wat moet ik doen?

  U biedt een ‘warm huis’ aan gedurende 8 weken waarbij u zorgt dat het verblijf zo aangenaam mogelijk is. U brengt en haalt uw gastkind, juf of tolk naar de verschillende activiteiten. Het gastkind, juf of tolk is ‘gast’ in uw huis, en schikt zich naar uw leefregels.

 • null

  Kan iedereen gastouder worden?

  Ja. Volwassenen kunnen een gastkind, juf of tolk in huis nemen. U dient een VOG-verklaring te hebben. Het Bestuur komt vooraf met u praten om het project toe te lichten. Afgestemd wordt of u daadwerkelijk geïnteresseerd bent om gedurende 8 weken een gastkind, juf of tolk de ’tijd van haar leven te geven’. Klik hier om het aannamebeleid van gastouders in te zien.

 • null

  Raak ik nu ook radioactief besmet?

  Nee. Het verblijf van een gastkind, juf of tolk in uw huis zorgt er niet voor dat u radioactief besmet raakt. Het gastkind en juf komen wel uit de radioactief besmette gebieden in Wit-Rusland. Er geldt in die gebieden geen ‘leefverbod’.

 • null

  Ik spreek geen Russisch; wat nu?

  Geen nood! Russisch is een moeilijke taal die niet 1-2-3 te leren valt. In de eerste paar dagen kan dit leiden tot onduidelijkheid en het gevoel dat het moeizaam verloopt. Na een korte periode begrijpt het gastkind heel goed uw Nederlandse woorden. Daarnaast wordt veel met gebaren gecommuniceerd. Ondersteuning van de tolk is mogelijk indien daar behoefte aan is. Ook wordt in de voorbereiding 4 avonden Russische les georganiseerd. Ook op school bereidt de juf de kinderen voor op de dingen die gaan gebeuren.

 • null

  Hoe oud zijn de kinderen?

  De kinderen zitten in de onderbouw van het Wit-Russische basisonderwijs. Ze zijn tussen de 7 en 11 jaar oud.

 • wit-russische-schoolplein

  Gaat het kind naar school?

  Ja. Het gastkind, juf of tolk gaan gedurende 8 weken naar Basisschool ‘De Fontein’ in de wijk Kerk en Zanen te Alphen aan den Rijn. Zij volgen het eigen reguliere Wit-Russische onderwijs tijdens normale schooltijden.

 • null

  Mag ik zelf activiteiten met het gastkind organiseren?

  Ja. In het programma worden veel activiteiten aangeboden die als groep georganiseerd gevolgd worden. Daarnaast kunt u privé activiteiten organiseren.

 • null

  Krijg ik betaald?

  Nee. Gastgezinnen krijgen geen bijdrage in de kosten voor eten, kleding etc. Het gehele project wordt door vrijwilligers georganiseerd. Medische onkosten (tandarts, specialist etc.) kunnen worden gedeclareerd..

 • null

  Is het een kerkelijk initiatief?

  Nee. Het werk van de Stichting heeft geen connecties met kerkelijke genootschappen. Gedurende het project worden er geen kerkelijke activiteiten met de gastkinderen, juf en tolk georganiseerd.

 • null

  Verblijven de juf en tolk ook in een gastgezin?

  De juf en tolk zijn ook 8 weken van huis en zijn verantwoordelijk voor de groep kinderen. Zij doen mee met alle activiteiten. In de ‘vrije’ tijd (avonden en in het weekend) die men dan heeft trekken ze zich vaak even terug. Gastgezinnen staan vrij om de juf of tolk ‘Nederland te laten zien’. De kosten daarvan (toegang, reiskosten, lunch etc.) zijn voor eigen rekening.

 • null

  Houd ik contact met het gastkind, juf of tolk?

  Dat is geheel afhankelijk van de thuissituatie van het gastkind, juf of tolk. Internet doet zijn intrede ook in het platteland van Wit-Rusland. Via social media en email kan er contact worden onderhouden. Het zit niet in de Wit-Russische cultuur om na terugkomst in Wit-Rusland spontaan contact te onderhouden met u. Het initiatief zal dan ook veelal van u uit moeten gaan…

 • null

  Kan ik 2 gastkinderen in huis nemen?

  Ja dat kan. Maar het kan de integratie in ‘het gezin’ bemoeilijken vanwege de taalbarrière. De gastkinderen zullen onderling veel met elkaar optrekken en Russisch praten.

 • null

  Kan ik mijn gast meenemen naar het buitenland?

  Nee dat mag niet vanuit de Wit-Russische overheid. Gedurende het 8-weeks verblijf kunt u wel met uw gast overal heen in Nederland mits er geen geplande activiteiten zijn. Uw gast moet ook alle schooldagen aanwezig zijn.

 • null

  Kan het gastkind naar de BSO?

  Indien uw eigen kind naar de BSO gaat en als er vervoer is van de school naar de BSO, onder leiding van een volwassene, is dit mogelijk na overleg met het Bestuur. Vergeet niet dat het Wit-Russische kind te gast is in uw gezin. U geeft hen 8 weken de tijd van hun leven.

 • null

  Is er BSO geregeld door de Stichting?

  Nee, BSO is niet geregeld door het Bestuur.

Voor meer informatie of vragen: neem contact met ons op via onderstaand informatieformulier!
[contact-form-7 id=”6709″]