[put_wpgm id=6]

De groep kinderen kwamen uit 3 dorpen in het zuiden van Wit Rusland; Zapesotche, Burjaz en Malesjev. De dorpen liggen in de Zytkavichy Regio in de Gomel Oblast ongeveer 225 km verwijderd van de kerncentrale in Tsjernobyl.

De papieren in Wit-Rusland werden voor ons geregeld door de organisatie “Kindness”. De kinderen arriveren op 1 maart in Alphen aan den Rijn. Ze waren tijdens dit project welkom op de Bonifaciusschool die hen op 2 maart gastvrij welkom heette. De Wit-Russische kinderen hebben leuk contact met hun Nederlandse leeftijdsgenootjes op school. Het contact verloopt zo leuk dat de Nederlandse kinderen, tolk Tatjana hebben aangesproken om haar, in hun beste Engels, te vragen of ze na schooltijd met de Wit-Russische kinderen af mogen spreken. Aan de gastouders kan dus gevraagd worden of een Nederlands kind met een Wit-Russisch gastkind mag komen spelen.

Juf Nina en tolk Tatjana hebben aan de Wit-Russische kinderen verteld over water: wat is de zee, wat is een rivier en wat zijn polders? Ook hebben de kinderen iets gehoord over het Koningshuis en iets over de belangrijkste grote steden. De lesdagen in Nederland zijn anders dan in Wit-Rusland. In Wit-Rusland krijgen de kinderen 45 minuten les waarna ze 10 minuten pauze hebben. Na 3 keer 45 minuten les, hebben ze 20 minuten pauze en om 13.00 uur zijn de kinderen vrij. In Nederland krijgen de kinderen hun eerste pauze pas om 10.30 uur en zijn ze pas om 15.30 uur uit school dat is wennen.

Op 25 maart gingen de Wit-Russische kinderen in hun mooiste kleren naar school. De klas heeft nl. opgetreden tijdens de bonte middag op locatie centrum van de Bonifaciusschool. Het optreden was indrukwekkend met zang, dans en poëzie.

Tijdens het project hebben de kinderen 2 keer gezwommen, een aantal keren gekorfbald en ook een aantal voetbaltrainingen gehad. Op 22 april is er een heuse “interland” Nederland-Wit-Rusland. De Wit-Russische kinderen spelen een wedstrijd tegen de E11 van ARC. De kinderen hebben er dagen naar uitgekeken en het wordt een geweldig spannende wedstrijd die eindigt in een gelijk spel: 2-2.

Op zaterdag 24 april gingen de kinderen weer met de bus met begeleiders naar huis. Op maandag 26 april zijn de kinderen weer allemaal veilig thuis. Een geslaagd project is ten einde.

[vc_single_image image=”4599″ img_size=”full” style=”vc_box_border”]

[vc_single_image image=”4599″ img_size=”full” style=”vc_box_border”]

[vc_single_image image=”4597″ img_size=”full” style=”vc_box_border”]

Zapesotsche (Запесочье)

Zapesotsche (Запесочье) ligt in de buurt van Turov in het zuiden van Wit-Rusland. In Zapesotsche zijn 343 huizen, waar 726 mensen wonen. De plaats heeft een basisschool waar 135 kinderen naar toe gaan. Er is een kleuterschool, 2 winkels, een kerk en een eerst hulp post in de vorm van een klein medisch centrum. De meeste mensen werken op de kolchoz, de collectieve boerderij, een overblijfsel uit het Sovjettijdperk. Zelfstandige boeren zijn er niet, maar er zijn gezinnen die wel één koe hebben zodat ze melk hebben voor eigen gebruik. Het gemiddelde salaris op de kolchoz is 30-50 dollar. Het salaris van een onderwijzer is 90-120 dollar per maand. Zapesotsche is mooi gelegen bij een rivier en een bos.

Burjaz (Буразь)

De plaats Burjaz (Буразь) ligt 5 km van Zapesotsje (Запесочье). Burjaz is kleiner dan Zapesotsje. Er is in Burjaz één winkel die open is van 7.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur. Je kunt er levensmiddelen kopen, maar ook allerlei huishoudelijke artikelen. In Burjaz is een kolchoz waar veel mensen uit het dorp werken. Er zijn in het dorp mooie stenen huizen die gebouwd zijn door de kolchoz, daarin wonen gezinnen die op de kolchoz werken. Als vader niet meer op de kolchoz werkt, moet het gezin meestal uit het huis. Veel mensen hebben een eigen tuin (zoals overal in Wit-Rusland) waarin allerlei groenten en aardappels wordt verbouwd die ingemaakt worden voor de winter.

Malesjev (Малишев)

In Malesjev is een school met gymzaal. Voor deze school wordt, door de Stichting, gereedschap voor de handarbeidlessen en materiaal voor de gymzaal gekocht. De “toiletten” op deze school zijn buiten, met geld van de Stichting zijn er 2 toiletten in de school gemaakt, wat de kinderen van 4 en 5 jaar ook de mogelijkheid geeft om naar school te gaan. De school ligt in een bocht van de weg, aan het begin van het dorp, hierdoor zijn er al verschillende ernstige ongelukken gebeurd. Later is er een hek om de school gezet.