[put_wpgm id=5]

In dit project kwamen er 24 kinderen. 16 Kinderen kwamen uit Voroni (Bapahi) en 8 uit Vysokoje (Высокое). Deze dorpen, in het zuiden van Wit-Rusland in de Stolin regio van de Oblast Brest, liggen ongeveer 275 km van de kerncentrale van Tsjernobyl.
Kinderen van de scholen uit deze 2 dorpen waren ook in het project 2000 uitgenodigd om naar Alphen aan den Rijn e.o. te komen.
De kinderen, juf en tolk uit de 2 dorpen kenden elkaar niet.
Met de bus is de groep door begeleiders van de Stichting naar Alphen a/d Rijn gehaald en weer teruggebracht naar Wit-Rusland (3-daagse reis). Er waren weer 10 nieuwe gastgezinnen die meededen in het project.
Basisschool ‘Het Palet ‘ bood onderdak voor het onderwijs.
Voroni (Bapahi)

Vorony ligt 15 km van Stolin en is een wat grotere plaats met verschillende winkeltjes en kerken. Het dorp ligt dichtbij de grens met de Oekraïne, vanaf sommige plaatsen kun je de Oekraïne zien liggen. Het dorp heeft een school die onderdak biedt aan 100 leerlingen. Er is een grote kolchoz, met 600 koeien, waar veel mensen uit het dorp werken. Iedereen heeft zijn eigen taak op de kolchoz, er zijn vrouwen die ochtend en avond melken, er is een bouwploeg die alle verbouwingen (men is bezig om de stallen flink te moderniseren) en reparaties in en rond de stallen doen, er is een groep die de machines repareert en er zijn mensen die de koeien voeren en in het land van water voorzien. Er zijn geen sloten, dus zijn er grote waterbakken in het land gezet die regelmatig gevuld moeten worden, met een tractor en een watertank. Er wordt maïs verbouwd hiervan wordt alleen de korrel geoogst, de stengels en het blad worden vermalen en blijven op het land achter. Op deze kolchoz werken in totaal 200 mensen, zowel parttime als fulltime. Om Vorony te bezoeken heb je een speciaal document nodig dat mensen die in Vorony wonen, voor bezoekers, kunnen regelen.

Vysokoje (Высокое)

Vysokoje is een heel klein plaatsje, 45 km bij Vorony vandaan. Het ligt dichtbij Davied-Korodok (Давид-Городок). Davied-Korodok (Давид-Городок) ligt aan de weg P88 tussen Toerov en Stolin. In Vysokoje is een klein houten schooltje met 2 klaslokalen.

Dit schooltje is kort na project 2006 gesloten.

Verslagen

[gview file=”http://tsjernobyl-alphen.nl/wp-content/uploads/2016/01/verslag_haalreis_2006.pdf”]

[gview file=”http://tsjernobyl-alphen.nl/wp-content/uploads/2016/01/verslag_brengreis_2006.pdf”]