Project 2014: Greben en Chervonoje

In het voorjaar van 2014 kwam gedurende 8 weken een groep van 25 kinderen van scholen uit de Zhytkavichy regio in de Gomel Oblast naar Alphen aan den Rijn. De kinderen en juf kwamen uit de basisscholen in Greben (Гребень) en Chervonoe (Червоное).

Het project werd voor de tweede keer vanuit Wit-Rusland ondersteund door Hope For The Future in Minsk.

Het project was voor iedereen succesvol. De kinderen, ouders en juf uit de dorpen reageerde erg enthousiast op het verblijf in Alphen aan den Rijn e.o. en de wijze waarop het is georganiseerd. De Wit-Russische tolk uit Minsk wil graag een volgend project weer mee doen. De ervaringen van gastgezinnen (50% nieuw) lagen boven verwachting.

Via donaties en giften is voldoende financiële middelen verkregen voor het dekken van de reiskosten, verzekering en bestuurskosten alsmede het organiseren van activiteiten zoals Blijdorp, Madurodam, Sport, Spel en een slot(feest)avond.

Greben (Гребень)

De kinderen komen uit de buurtschappen Greben, Rudnja en Grebenevski. In deze buurtschappen wonen slechts een paar honderd inwoners. Het merendeel van de wegen zijn onverhard. Stromend water en aansluiting op het riool is geen vanzelfsprekendheid. Er zijn slechts 2 hele kleine buurtwinkels aanwezig voor de dagelijkse boodschappen. Voor de rest is men volledig aangewezen op de stad Zhytkavichy.

De basisschool in Greben is een voormalige paardenstal die verbouwd is tot school (< 50 kinderen). Er is minimale sanitaire voorziening aanwezig en het materiaal voor sport en spel is er (haast) niet. Het voortbestaan van de school staat ter discussie want de aanwas van nieuwe kinderen is (te) laag.

De directeur was zeer betrokken bij het project en heeft haar best gedaan om toestemming te krijgen van ouders van de kinderen om mee te doen in het project. Uiteindelijk zijn er 11 van de 15 kinderen in de leeftijd tussen 7-11 jaar naar Nederland gekomen.

Chervonoje (Червоное)

Chervonoje is een (naar Wit-Russische maatstaven) redelijk groot dorp met winkels voor de dagelijkse levensbehoeften, restaurants, sportvelden, bedrijven, kerken etc. Er wonen een paar duizend inwoners in het dorp.

De basisschool is een typische Russische school; groot aan de buitenkant, maar door achterstallig onderhoud minimaal in de voorzieningen. Op deze school zitten 150-250 kinderen.

De Stichting had bepaald dat de kinderen uit de basisschool in Greben ‘voorrang’ hadden. De directeur was echter ook betrokken bij het project. Zij heeft ervoor gezorgd dat de groep aangevuld werd tot 25 kinderen. Een groot deel van de kinderen in de leeftijd tussen 7 en 11 jaar konden daardoor naar Nederland komen.

Verslagen en video

[gview file=”http://tsjernobyl-alphen.nl/wp-content/uploads/2016/03/Verslag_Voorbereiding_2014.pdf”]