Project 2016: Greben en Siamienca

Vanaf maandag 29 februari tot en met 23 april 2016 is de groep van 25 kinderen, juf en tolk  van de basisscholen uit de dorpen Greben en Siamienca uit het Zhytkavichy district in de Gomel Regio in gastgezinnen in Alphen aan den Rijn e.o. geweest. Ook in 2014 waren kinderen van de school in Greben in Alphen aan den Rijn.

Het was weer een uniek project waarbij de groep 8 onvergetelijke weken zijn gegeven in het verbeteren van hun gezondheid.

Verslag per week

Op 29 februari, ’s nachts om 2 uur, vertrok de groep met de begeleiders uit de dorpen. Met het vliegtuig – wat voor de kinderen een unieke ervaring was – landden ze na een goed vlucht op Schiphol. De rest van de middag verbleven zij op een plaats waar ze even tot zichzelf kunnen komen.
’s Avonds om 18:00 zijn ze overgedragen aan het gastgezin.

De andere dag ontvangst op Basisschool de Meridiaan. Daar krijgen ze gedurende de 8 weken van hun ‘eigen’  Wit-Russische juf regulier Wit-Russisch onderwijs. Halverwege de week was de kledingbeurs. De kinderen konden naar hartenlust kleding uitzoeken die in grote getallen verzameld was. Ook kregen de kinderen gym in het gymlokaal. Het gymlokaal is zeker anders dan dat zie gewend zijn in Wit-Rusland.

Natuurlijk is het voor zowel de gastgezinnen als voor de juf, tolk en de kinderen wennen. Maar het enthousiasme is er en staat garant voor een succesvol project!

[rev_slider alias=”Project_2016″]

Gastgezinnen

Alle kinderen, de tolk en de juf verbleven in een gastgezin. Van de 27 gastgezinnen waren er dit project 13 ‘nieuw’. De gastgezinnen hebben hun gast 8 ‘onvergetelijke weken’ gegeven.

Gezondheid

Het is een gezondheidsproject. Gedurende het 8-weekse verblijf in Nederland bouwt het kind een zodanige weerstand op dat ze daarmee weer jaren vooruit kan.
Huisartsenpraktijk Prelude ondersteunde bij ziekte. Tandartsen hebben uitgebreid hun medewerking gegeven voor gebitscontrole van de kinderen, juf en tolk. De GGD heeft de oogcontrole uitgevoerd en Specsavers heeft de benodigde bril geschonken. Daarnaast zorgde sport en spel voor veel beweging en hebben de gastgezinnen hen met liefde, aandacht, goede voeding en rust voorzien

Activiteiten

Naast het verbeteren van de gezondheid is het nevendoel om de groep 8 onvergetelijke weken te geven. Hiervoor zijn diverse activiteiten georganiseerd welke werden aangeboden door bedrijven, stichtingen, verenigingen etc. Activiteiten zoals excursies naar Blijdorp, Madurodam, Lena’s Hoeve, strand, alsmede zwemlessen, muziekschool, knutselen bij Park Expressie, schilderen, atletiek en scouting zijn georganiseerd.

In de eerste week van het project vond een kledingbeurs plaats.

School

Basisschool ‘De Meridiaan’ heeft gedurende 8 weken een lokaal ter beschikking gesteld waar de kinderen het reguliere Wit-Russische onderwijs konden volgen o.l.v. hun ‘eigen’ juf die ook was mee gekomen naar Nederland. Ook voor de kinderen van basisschool de Meridiaan was het een bijzondere ervaring om Wit-Russische kinderen op ‘hun’ school te hebben.

Video en verslagen

[gview file=”http://tsjernobyl-alphen.nl/wp-content/uploads/2016/03/Verslag-Haalreis-2016.pdf”]

[gview file=”http://tsjernobyl-alphen.nl/wp-content/uploads/2016/06/Verslag_Brengreis_2016.pdf”]